Svara på mail “like a boss”!

De allra flesta kontakter med kunder brukar starta med en förfrågan via mail (eller möjligtvis via ett DM på sociala medier), eller hur? Nu ska du på ett käckt, men samtidigt professionellt, sätt vinna deras hjärtan genom bara text. Detta kan vara svårt och lätt missuppfattas.

Därför har vi här nere samlat några bra tips för dig och med tyngdpunkt att välja rätt formuleringar och ordval för att få fram rätt känsla.


När det tagit lång tid för dig att svara

Ja, detta kan bero på flera saker. Kanske har du ett annat jobb också. Kanske vill du inte svara på helgen. Eller så är det helt enkelt så att du har massor av jobb och inte har hunnit kolla inkorgen på ett par dagar.

Du skriver: “Ursäkta för sent svar”
Skriv istället: “Tack för ditt tålamod”

Ditt schema spelar också roll

Ja, det är inte helt ovanligt att kunder förväntar sig att du sitter och väntar på just deras mail och att du ska släppa allt för att ge dem en ledig tid. Med detta svaret signalerar du också att du är mycket bokad och mer eftertraktad, vilket brukar vara en spark i baken för bokning.

Du skriver: “Vilken dag och tid funkar bäst för dig/er?”
Skriv istället: “Funkar det den X/X kl. 00.00?” (Föreslå 1 eller max 2 tider)

Du vet vad du sysslar med

Det kan handla om allt från tidsplanen på ett bröllop, vilka kläder som blir bäst på bild eller vilken tid/plats som ger bäst resultat. Var tydlig, men vänlig, i din kommunikation och lita på att DU kan. DU är proffset.

Du skriver: “Jag tror kanske att vi skulle…”
Skriv istället: “Det blir bäst om vi…”

Fattar du vad jag menar?

Ibland vill man bara ställa denna frågan, men det kanske inte låter så peppigt. Du har förklarat något om hur det funkar, plats för fotografering, tid o.s.v. och vill bara få ett okej att kunden hänger med.

Du skriver: “Jag hoppas att det låter vettigt?”
Skriv istället: “Har du några frågor så hjälper jag dig gärna att reda ut dem”

Var i hela friden är vi!?

Okej, du får förfrågningar, svarar på dem och sen – DÖTT! Vi vill ju gärna spika bokningen så fort som möjligt och sedan går det alltid att lösa små detaljer längs vägen. Var tydliig med redan från början (när du skriver förslag på datum/tid) att du håller denna tiden i X antal dagar, förslagsvis någonstans mellan 3-7 dagar beroende på vilken typ av fotografering det är.

Du skriver: “Jag ville bara höra av mig och…”
Skriv istället: “När kan jag förvänta mig en uppdatering från er?”

Jag gjorde ett litet misstag

Det händer, förr eller senare. Och det ÄR inte hela världen.

Du skriver: “Oh, jösses! Förlåt, helt mitt misstag! Jag glömde, ber verkligen om ursäkt”
Skriv istället: “Ah, bra uppmärksammat! Ny uppdaterad fil är bifogad, tack för att du påpekade detta”


VI VILL VISA DINA BILDER! 

Det kommer att bli mycket mer tips och inspiration här på bloggen och i samband med det skulle vi såklart vilja ge dig lite stjärnglans! 

Är du intresserad av att få dina bilder publicerade här på bloggen tillsammans med våra tips/inspirations-inlägg? Det kan vara från vilken typ av fotografering som helst – nyfödd, familj, kärleksporträtt, bröllop, gravid (självklart är bilder på produkter som kommer från oss också varmt välkomna) o.s.v. 

För att ansöka, gör såhär:
– Välj ut 15-30 st bilder från en fotografering som representerar dig och som du är nöjd med. Blanda gärna mellan både stående och liggande bilder. 

– Skicka bilderna till oss via t.ex. WeTransfer eller en Dropboxmapp (info@printsandboxes.se)

– Skriv gärna en kort presentation om dig och/eller den specifika fotograferingen och länkar till din hemsida samt sociala medier. Heter ditt företag något annat än vad du heter så skriv också med ditt för- och efternamn. 

– Tror vi att dina bilder passar i ett inlägg här på bloggen framöver så använder vi dem här och du får ett mail om när inlägget dyker upp :-D. 

Det finstilta:
Genom att skicka in bilder till oss så godkänner du att de får visas på Prints and Boxes blogg samt inlägg på Instagram för att uppmärksamma det. 
Det kommer stå tydligt att det är du som är fotograf och det kommer vara länkat till din hemsida och sociala medier. Bilderna kommer INTE att användas i några andra sammanhang utan särskild överenskommelse.


/Lotta, Prints and Boxes

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *