Detta måste du veta inför fotografering av ditt första bröllop

Funderar du på att fota bröllop? Wow, det är något riktigt spännande du har framför dig!
Jag fotade ca 70 bröllop innan jag satsade helhjärtat på barn- och familjefoto och önskar att jag hade haft dessa tipsen i ryggen inför mitt första riktiga jobb.

Bilderna i detta inlägg är mitt sista bröllop jag fotade, ett sådant när allt bara stämde – underbart par, fantastiskt plats, fantastiskt ljus och perfekt väder.


1. Andrefotograf/assistent

Det finns inget bättre sätt att lära sig bröllopsfoto (eller någon annan genre heller för den delen) än att gå bredvid en etablerad fotograf under ett riktigt bröllop. Om du verkligen är redo att dyka in i bröllopsfotovärlden så ta dig tid att följa med någon/några innan du ska göra det på egen hand.

Hur blir du andrefotograf då?
Hör helt enkelt av dig till någon fotograf som du gillar och ställ frågan. Det värsta som kan hända är att du för ett nej, och det ÄR inte hela världen, eller hur ;-).
Det finns ju dessutom en hel del olika forum och grupper på t.ex. Facebook där du kan söka efter någon att vara med. 


2. Utbilda dig själv

Jag kan inte understryka nog hur viktigt det är att INVESTERA i dig själv och i din utbildning. Visst lär man sig mycket av att hålla på själv, men ibland behöver man den där lilla pushen över tröskeln för att komma vidare i sin utveckling.

Det finns gott om kurser inom bröllopsfotografering, både i Sverige och utomlands. Leta upp någon och läs på innan du bestämmer dig. Går denna kursen igenom vad du vill/behöver lära dig? Gillar du utbildaren? Vad har tidigare elever/kursdeltagare sagt?

Och du, kanske viktigast av allt, tänk på att det är suuuuperviktigt att implementera det du lär dig, och inte bara konsumera en rolig och intressant kurs.


3. Arrangera en stylad fotografering och fortsätt öva

Styladae fotografering är ju typ det roligaste som finns. Här har du möjlighet att helt och hållet bestämma spelreglerna själv. Du bestämmer vilken stil det ska vara, vilka blommor som ska användas, du kan söka efter par som är din målkund o.s.v. Dessutom du får du obegränsat (ja, inom rimliga gränser…haha), tid eftersom paret inte ska vidare till middag/vigsel eller liknande.

Slå dig ihop med ett par andra fotografer och gör det ihop, eller med andra leverantörer där ni alla hjälper varandra och bidrar med det ni kan. T.ex. florist som sponsrar med blommor, klädaffär som sponsrar med klänning och du sponsrar med bilder som de kan använda sen.

Och du, ge inte upp bara för att du skulle få ett “nej” från den första leverantören du frågar, det gäller att vara ihärdig och ha en tydlig målbild av hur det hela ska landa.


4. Utveckla en stark social kompetens

“Tyvärr” räcker det inte med att ta bra bilder, att vara fotograf handlar om en hel del mer än så. Att du är en någorlunda bra människokännare och har en stor social kompetens är absolut ett plus. Detta behöver dock inte betyda att du är super-extrovert och sjunger och dansar under dina fotograferingar men att dina par känner sig trygga med dig kommer göra underverk för att få nöjda kunder (och i fortsättningen fler bokningar).

Oavsett vad du tar betalt för dina bröllopsfototjänser så ska du behandla det som om det vore ett million dollar wedding. Även fast det är “en dag på jobbet” för dig så är det, för paret, kanske deras största dag i livet.

Är du blyg eller har svårt att småprata med folk? Då är det verkligen en bra grej att följa med en annan fotograf (se punkt 1) men även att signa upp dig på t.ex. en företagsfrukost eller mingel. Här får du stora möjligheter att ta steg utanför din comfort zone och utveckla din sociala förmåga.


5. Det är inte lätt

Detta låter kanske lite hårt, men bröllopsfotografering är inte för alla. Det är lätt att romantisera bröllopfotografyrket och hur kul och fantastiskt det än är så är det en jävla massa hårt arbete.

Kom ihåg att bröllop är en once in a lifetime händelse för de allra flesta och för parens skull, ge dig tid att lära och utvecklas innan du tackar jag till ditt första EGNA bröllop.


Vill du att vi visar dina bilder?

Det kommer att bli mycket mer tips och inspiration här på bloggen och i samband med det skulle vi såklart vilja ge dig lite stjärnglans!

Är du intresserad av att få dina bilder publicerade här på bloggen tillsammans med våra tips/inspirations-inlägg? Det kan vara från vilken typ av fotografering som helst – nyfödd, familj, kärleksporträtt, bröllop, gravid (självklart är bilder på produkter som kommer från oss också varmt välkomna) o.s.v.

För att ansöka, gör såhär:
– Välj ut 15-30 st bilder från en fotografering som representerar dig och som du är nöjd med. Blanda gärna mellan både stående och liggande bilder.

– Skicka bilderna till oss via t.ex. WeTransfer eller en Dropboxmapp (info@printsandboxes.se)

– Skriv gärna en kort presentation om dig och/eller den specifika fotograferingen och länkar till din hemsida samt sociala medier. Heter ditt företag något annat än vad du heter så skriv också med ditt för- och efternamn.

– Tror vi att dina bilder passar i ett inlägg här på bloggen framöver så använder vi dem här och du får ett mail om när inlägget dyker upp :-D.

Det finstilta:
Genom att skicka in bilder till oss så godkänner du att de får visas på Prints and Boxes blogg samt inlägg på Instagram för att uppmärksamma det.
Det kommer stå tydligt att det är du som är fotograf och det kommer vara länkat till din hemsida och sociala medier. Bilderna kommer INTE att användas i några andra sammanhang utan särskild överenskommelse.


/Lotta, Prints and Boxes

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *