Dessa frågor bör alla bröllopsfotografer kunna svara på

Som fotografer tenderar många av oss att vara säkra på vår skicklighet bakom en kamera. Vi vet hur vi använder vårt ljus, hur vi väljer den bästa linsen för situationen, hur man ramar in motivet o.s.v. Men gång på gång hör jag fotografer som kämpar med företagsdelen av yrket. Du måste kunna möta potentiella kunder på ett trevligt men säljande sätt. Det finns få regler för hur ett bröllopsmöte ska gå till, så du kan känna dig fri att göra det som passar dig bäst.

Men det som du måste förbereda dig på är att svara på de frågor som dina par kan komma att ställa. De förväntar sig att lämna mötet med en bra bild av hur din bildstil är, hur dina paket ser ut och hur du är som person.

Här är 8 frågor som du bör ha koll på och kunna svara på, på ett självsäkert och tryggt sätt.


1. Hur skulle du beskriva din fotografistil?

Detta kan lätt bli lite luddigt för “vanliga” människor men fundera i alla fall på om du ha en mörk eller ljus stil, färg eller svart-vitt, pastelligt eller matt. Fundera även över om du föredrar att vara en fluga på väggen eller vill ha lite mer uppstyrda porträttbilder.

2. Kan vi få se ett helt galleri från ett bröllop?

Såklart så lägger vi upp våra bästa bilder på hemsida och sociala medier. Det är antaligen också det som dina par har sett och gillar för ett första möte. Men du bör kunna visa upp ett helt galleri från ett bröllop (anpassat efter hur många timmar du nu erbjuder). Detta ger en ärlig bild av din bildstil och kunnighet och dina par ser att du inte bara har några tokfina lyckträffar utan håller kvalité genom hela uppdraget.

3. Vilken typ av redigering/efterarbete ingår?

Detta kanske egentligen mer hör till avtalet i ett senare steg men kan vara bra att nämna på ett första möte. Ingår det avancerad retuschering i ditt efterarbete? Eller “vanlig” redigering såsom exponering, färger, kontrast m.m. Detta framförallt för att du ska undvika att behöva redigera bort/till kilon, ändra hårfärg eller redigera in arga dinosaurier i alla porträttbilder (…som sagt om detta nu inte är något som du erbjuder).

4. Hur länge efter bröllopet får vi bilderna?

En enkel fråga med ett enkelt svar. Meddela helt enkelt hur lång tid ditt efterarbete tar. Får de någon sneak-peek innan fullständig leverans? TIPS! Säg hellre en lång tid och överraska med att ha det klart tidigare, än tvärtom.

5. Vad ingår i dina paket?

Okej, viktigt att vara sjukt tydlig för att undvika missförstånd. Antal timmar, antal bilder, eventuella produkter, körersättning, reseersättning o.s.v. Finns det möjlighet för paren att ändra i något paket? Lägga till eller ta bort?

6. Kan vi få se ett kontrakt?

Ett kontrakt eller bröllopsavtal är en säkert för både dig och paret. Det är viktigt att ha allting ni har kommit överens om nerskrivet OCH godkänt av er alla för att kunna fall tillbaka på om något skulle bli tokigt under resan. Att ta med en kopia på ett kontrakt vid bröllopsmötet är ingen dum idé. Detta stärker också din professionalitet.

7. Vad händer om du blir sjuk eller skadar dig?

Ja, en rimlig oro från paret kan ju vara om du skulle skada dig eller bli sjuk. Hur ser policyn ut i sådana fall? Har du någon kollega som kan hoppa in med kort varsel? Vad händer med betalningen?

8. Har du extrakamera med dig?

Okej, paren kanske inte ställer frågan precis såhär men kan absolut ha undringar om “något skulle gå isönder på bröllopsdagen”. Även frågor om back-up efteråt kan dyka upp. Var beredd på att berätta om dina rutiner för detta.


VI VILL VISA DINA BILDER 

Det kommer fortsatt att bli mer tips och inspiration här på bloggen och i samband med det skulle vi såklart vilja ge dig lite stjärnglans! 

Är du intresserad av att få dina bilder publicerade här på bloggen tillsammans med våra tips/inspirations-inlägg? Det kan vara från vilken typ av fotografering som helst – nyfödd, familj, kärleksporträtt, bröllop, gravid (självklart är bilder på produkter som kommer från oss också varmt välkomna) o.s.v. 

För att ansöka, gör såhär:
– Välj ut 15-30 st bilder från en fotografering som representerar dig och som du är nöjd med. Blanda gärna mellan både stående och liggande bilder. 

– Skicka bilderna till oss via t.ex. WeTransfer eller en Dropboxmapp (info@printsandboxes.se)

– Skriv gärna en kort presentation om dig och/eller den specifika fotograferingen och länkar till din hemsida samt sociala medier. Heter ditt företag något annat än vad du heter så skriv också med ditt för- och efternamn. 

– Tror vi att dina bilder passar i ett inlägg här på bloggen framöver så använder vi dem här och du får ett mail om när inlägget dyker upp :-D. 

Det finstilta:
Genom att skicka in bilder till oss så godkänner du att de får visas på Prints and Boxes blogg samt inlägg på Instagram för att uppmärksamma det. 
Det kommer stå tydligt att det är du som är fotograf och det kommer vara länkat till din hemsida och sociala medier. Bilderna kommer INTE att användas i några andra sammanhang utan särskild överenskommelse.


Blogginlägg fritt översatt från http://www.melissajill.com
/Lotta, Prints and Boxes

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *